Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.11.2008 16:37 - РЕЦЕПТА за „ Зеле с ориз”
Автор: evata Категория: Хоби   
Прочетен: 1008 Коментари: 2 Гласове:
0



Бившото ми гадже един ден ми вика  „Трябва да вземеш да си записваш рецептите на нещата които готвиш, че са взели много добре да ти се получават”  Това се случи точно след като му написах по ICQ-то, че му готвя зеле с ориз.

И тъй като сега вече  ми е съпруг, си викам ,пък: „да го послушам! Една добра жена трябва винаги да слуша мъжа си”

И така се стигна до следната рецепта :

В съд слагате ориз – на око; лук – една-две глави; домати – ако имате; олио – на око; сол – на вкус; червен пипер – колкото се изсипе от пликче срязано с ножица с отвор около 2,5 сантиметра за около 2,5 секунди; джоджен – бая(много върви с ориз); изсъхнал хляб, колкото  ви е останал (по-добре да го натрошите предварително, но ако е много твърд го сложете както е, а като се разкисне във водата ще го пресовате, макар че така рискувате да се залепи за дъното на съда, ако не го разбърквате често ) И вода, разбира се, за да може да се свари – на око, ама трябва да прецените така, че след като ориза се раздуе да остане в кашеста течност .

И варите – докато постигнете въпросната консистенция. Не забрвяйте да бъркате от време на време, че е неприятно като залепне, пък не дай си Боже да загори. В последствие добавете към вече нарязаното, осолено(пак на вкус), сварено и позапечено зеле (около една тава, да не е много пълна, че да има място и за останалото)

Сервира се топло или студено, според това кога сте го сготвили – непосредствено преди ядене, или по-рано , а и според лични предпочитания.

Същата рецепта много добре се прилага и когато готвите зеле с грах. Макар че имам един колега (той ми се пада шеф), който се отнася доста скептично изобщо към идеята за комбиниране на грах и зеле. Аз не разбирам защо, особено при положение че съществува комбинация от зеле и боб. Явно някои хора са традиционалисти !? Сега се сещам, че не съм пробвала досега с леща; но и това е опция. Според вида на културата, която се комбинира със зелето, основно трябва да се съобрази подправката. Червеният пипер върви на всичко. Джоджена, може да замените с босилек или мащерка.

След като я написах така му пиша на мъжа по ICQ-to. „Какво ще кажеш за такава рецепта?” и му я копи-пейстнах ( макар че както му я изпратих беше по- кратка и неточна, но в последствие я допълних с важните подробности). Важно е както цялото, така и детайлът!  Той пък се смее.

Ама все пак мисля, че вкусно става и си струва да се опита J



Тагове:   рецепта,   ориз,


Гласувай:
0




1. анонимен - :)
24.11.2008 16:47
... сол на вкус и брашно, колкото поеме... :)
цитирай
2. krassko - Направо го сипи на прасето:)))
24.11.2008 17:33
То за прасего и нза мъжа готвенето е едно и също.:))
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: evata
Категория: Хоби
Прочетен: 11771
Постинги: 1
Коментари: 2
Гласове: 3
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031